Anglia a hó fogságában

Címkék: szabadnap fényképek

2010.01.08. 18:41

Képekkel kiegészített változat.

Az elmúlt kb 50 év legdurvább havazását élhette át egész Anglia az elmúlt napokban, ám még közel sincs vége. Ma is esett egy kevés, de az igazi folytatás hétfőre és keddre várható. Nézzük meg a mai Independent címlapját.

 

Tisztán látható, hogy az egész ország egy nagy takaró, amelyet kirágtak a molyok London, Manchester, Liverpool és más nagyvárosok felett és a széleken (főként a déli tengerparton). Már maga a hó mennyisége is tekintélyes a maga 30 cm-ével (pl itt nálunk Reading-ben), ám ennél azért vannak nagyobb problémák is.

A legfontosabb mindenek előtt: Angliában nem számítanak a hóra!

Nem egy európai ország - köztük mi is - arra van berendezkedve, hogy télen általában több-kevesebb hóra lehet számítani. Itt nem minden évben hullik, és ha hull, akkor sem sok. Egyszerűbb lezárni az autópályákat, reptereket; bezárni az iskolákat, munkahelyeket pár napra mintsem hókotrógépeket vásárolni és karbantartani, valamint útszóró sót venni és tárolni. Nem azt állítom, hogy ezek a dolgok nincsenek ebben az országban, csak nagyon kevés. Szó sincs túlbiztosításról. Ilyen esetekben kétségbeesetten próbálnak sót importálni, jelenleg pl Spanyolországból.
Az éves hőmérséklet átlagosan 5-25°C között mozog. Az európai országokban 8°C alatt kötelező téligumira váltani. Itt csak a "négyévszakos" autógumit használják és a vezetési morálban sincs benne a téli vezetési stílus.

És mindez hogyan érintett minket? Meglehetősen kellemetlenül.

 

Mióta itt vagyunk, ez már a harmadik nagy havazás volt. Volt egy pár napos tavaly ugyanekkor - ez az amúgyis csendes januári forgalom miatt nem volt jelentős. Tavaly december közepén pedig nem igazán voltak felkészülve az emberek, rengetegen az úton ragadtak, a mi szállodánk is megtelt (az utolsó szobákat tripla áron adták ki = 200 font!). Ám akkor közel sem hullott le annyi mint most.
Ez felkészülten ért minket is, hiszen Carolyn javaslatára még a havazás napjának délelőttjén nagybevásároltunk. A havazás simán átvészelhető, ha ez ember egy meleg szobában tölti. Na ez az ami nem adatott meg nekünk!


 

 

 

Ez az érték aztán lecsökkent kb 6°C-ig, de ezt szerencsére csak a napi minimum kimutatásból tudtuk meg.

Mint azt el is küldtem pár embernek, a BBC országos híradójában a szálloda előtt volt egy bejelentkezés, és ezt lehetett volna nézni a neten - mint kiderült sajnos csak Angliában lehet nézni a BBC internetes adását, erről nem tudtam, mivel még nem próbáltam más országból, szóval sorry. Izgatottan vártuk az élő kapcsolást, ám ekkor kezdetét vette egy áramszünet. Mindenünk áramról megy; a központi fűtés és a gáz is. Tehát az amúgyis hűvös szobánk elkezdett továbbhülni. Mire felébredtünk, kb 12°C volt a belső hőmérséklet. Így természetesen a hotel sem nyitott ki a vendégek számára. Juccanóval vittünk be tüzifát a már meggyújtott tűzhöz, és ekkor viccesen megkérdezték tőlünk hogy "itt akartok tán aludni?", erre a válaszunk az volt, hogy jobb megoldás nem lévén: igen. Ekkor a ≈♦►ŷµ»#!*x'q` főnökasszonyunk kijelentette, hogy napközben maradhatunk, de éjszakára nem. Hát ettől baromira eldurrant az agyam. Még az áramszünet kezdetekor írtunk Carolyn-nak, hogy mi itt a helyzet és már akkor felajánlotta, hogy menjünk el hozzájuk. Ennek egyedül az úthelyzet szabhatott némileg gátat, de megoldottuk és náluk töltöttük a délutánt és az éjszakát.

 


A korábban már említett BBC-stáb élő bejelentkezése zavartalan volt, hiszen a mikrobuszuk szolgáltatta a nekik szükséges áramot. A másnapi híradóban láthattuk őket amint elemlámpával közlekednek a hotel folyosóján és interjút készítettek a recepción a a ≈♦►ŷµ»#!*x'q` főnökasszonyunkkal, aki azt mondta, hogy azért nincs áram mert biztosnági előírások miatt nem jöhetnek ki a villanyszerelők. Akkora hülyeséget mondott, hogy az este 10 órásiban már nem adták le a nyilatkozatát. Ugyanis az első leadott riport után fél órával, a helyi hírekben (ugyanazon a csatornán, a BBC 1-en) pedig azt mutatták, hogy a szerelők visszakapcsolják az áramot a tőlünk kb 3km-re lévő faluban. Óriási!
Másnap reggel betelefonáltunk a szállodába és a híradó sztárja közölte velünk, hogy újra van áram. Erre az (öröm)hírre visszajöttünk a szállodába. Visszaérve megnéztem a hőmérőn a minimum benti hőmérsékletet; 6,3°C volt. Az áram állítólag még előző este olyan 11h körül jött vissza, tehát szobahőmérsékletről 25 óra alatt ennyire hült le a szoba.
A déli műszakban senki, az estiben pedig 4 vacsora- és 1 szállóvendég jött be az ajtón.

Ma sem volt nagy tolongás, és délután 3-kor bezártunk. Hogy mi lesz holnap(tól)? Meglátjuk...

Még több kép itt:

Anglia a hó fogságában

 

A bejegyzés trackback címe:

https://livein.blog.hu/api/trackback/id/tr451657362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibi és Anikó 2010.01.08. 19:46:27

Naggyon kemény!
Amúgy a BBC One adását én másnap láttam a neten egy szovjet kémműholdon keresztül, és abban láttam ezt a helyzetet amit leírtál. ( autók út mellett hagyva stb...)

Tartsatok ki. ÉS ÍRJATOK SOKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAT!!!!!!
TIBI&ANIKÓ

mfagnes 2010.02.08. 20:26:40

Sziasztok! Nagyon szépek a képek! Már hiányoztak a szöveghez a képek. Itthon még hasonló a helyzet, de reméljük mire hazajöttök, javulni fog az időjárás.
süti beállítások módosítása